Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagycsuri agymenései

avagy, rendszertelenségem és rendezetlenségem rendszerbe rendezgetése

Zenéljünk! No.37.

2015. november 03. 11:49 - Nagycsuri

Special Providence: Essence of Change (Videó)

sp.jpgAz imént lepett meg, Géza Barátom az alábbi jó magyar csemegével

- Special Providence zenekar.
Nem ismertem eddig ezt a csapatot. Jazz-konzis fiatalokból verbuválódott - nyugodtan mondhatom - szupergroup. Fúziós progresszív jazzt prezentálnak, zenéjük értő fülek után kiált.
Köztudott, hogy a magyar zeneoktatás világszínvonalú. Főleg, ami az elméleti részét illeti. De technikai tudásban sem szenvednek hiányt kiváló előadóink.
Ami engem mégis zavar a minőségi magyar muzsika porondján, az a jazzistákból hiányzó eredetiség és az un. dög. Hogy mi az a dög? Az kérem a veleszületett affinitás mellett a technikai- és elméleti tudás felett álló belülről fakadó erő. Nehéz ezt szavakkal leírni, az én szókincsem kevés hozzá. Költőnek kell ahhoz születni. Egy olyan megfoghatatlan és a kottában sem feltüntethető érzés, vagy inkább érzések összessége, ami egy adott zenész tudása mellett a kisugárzását, személyiségét, egész lényét, a hangszerével-, a zenekarral- és a közönséggel való azonosulását, eggyé válását, átszellemülését jelentheti. És ennél még sokkal többet, de - mint említettem - nem vagyok költő. Ezt a belső veleszületett "tudást" nem lehet egyetlen iskolában sem megtanítani. Csupán a kibontakozását lehet elősegíteni, felszínre hozni, de ahhoz olyan tanár kell, akiből nagyon kevés él ezen a Bolygón.
A másik problémám ezen a területen az eredetiség kérdése. Amikor meghallunk a lenti magyar zenekarhoz hasonló formációkat játszani, a profizmusuk mellett biz' szembeötlő a külföldi nagyoktól "kölcsönvett" motívumáradat. Amelyekből aztán összeáll a helyi megfelelője egy-egy nótának. Miként ezen a lemezen is vélek felfedezni úgy Al Di Meolát, Pink Floydot, Dream Theatert, mint Return To Forevert, Chick Corea Elektric Bandet, Vital Informationt, Vital Tech Tonest, ésatöbbi-ésatöbbit... Nem feltétlenül probléma ez, csupán megjegyeztem.
Miközben ezen sorokat rovom, a lemez forog és meg kell mondanom, egyre jobban tetszik, amit hallok.
Hallgassatok bele Ti is, tegyétek magatokévá!
A mai sör- és virsliparádé mellett pedig figyeljetek egymásra is!
Szeretettel!

(Eredeti megjelenés 2015.05.01. https://www.facebook.com/nagy.testverek.9/posts/833199520106728)

Nagycsuri 2015.11.03.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagycsuri.blog.hu/api/trackback/id/tr768046894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása