Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagycsuri agymenései

avagy, rendszertelenségem és rendezetlenségem rendszerbe rendezgetése

Sarkosan fogalmazva III.

2015. november 05. 10:22 - Nagycsuri

avagy, beszélsz magyarul? (Videóval)

csodaszarvas.jpgA magyarok ősapja, Nimród. Gyermekei, Hunor és Magor voltak, akiket - a legenda szerint - a Csodaszarvas vezetett el Kárpát-hazába. A hunok és a magyarok tehát

testvérnépek (Rövidke áttekintés e témában, itt!). Igaz, az egyetemeken azt tanítják, hogy a hunokhoz nekünk semmi közünk (Szegeden biztosan!), de akkor az ezt hirdető professzorok vegyék tudomásul, hogy Jézus sem létezett, mint Megváltó, hiszen a zsidók nem ismerik el őt Messiásként. Márpedig az ő véleményük ebben a kérdésben - szögediesen szólván is - ölég rölöváns. Ugye, milyen ábszurd? Még a felvetés is!
Biztosan többen tudjátok, hogy egy un. Nemzeti Bolt-ot üzemeltetek. 2008 óta. Keszthely sétálóutcáján. Ez itt mégsem a reklám helye. Egy olyan jelenségről szeretnék szólni felétek, ami naponta legalább egyszer kivágja nálam a biztosítékot. El szoktam hessegetni a megrázkódtatást, de van, amikor szóvá kell tegyem az érintetteknek.
Szezonban - jobb esetben - nagyon sokan sétálgatnak errefelé és be-betérnek hozzám. Köztük sok idegenben élő, magyar gyökerekkel rendelkező család is. Apa, anya, gyerekek, nagyszülők... Normális esetben az egész család beszél magyarul. Számukra ez nem is kérdés, hiszen magyarok. Tudatosak. Vannak viszont sokan, akiknél a nagymamán kívül már sem a gyerek, sem az unoka nem bírja a magyar nyelvet. Nem minden esetben, de többször feltettem a kérdést a nagyinak, vagy az anyucinak, hogy ugyan miért nem beszélnek a gyerekeik magyarul. A megszeppent mosoly mögött értetlenség, vagy már a kész válasz rejtőzött. Zavarukban megpróbálnak terelni, de én erre nem vagyok vevő: "Odakint nincs rá szüksége, nem volt idő rá (!), hogy megtanítsam, kicikizték az oviban/suliban, nem megy semmire a magyar nyelvvel" (!) - és egyéb ezekhez hasonló minősíthetetlen "indokok".
A jelenséget több aspektusból is szemlélhetjük. Nézzük a hazafias oldalát! Gondolom, az senki előtt nem kérdés, hogy egy normális társadalomnak szüksége van egészséges nemzeti öntudatra . Ezt úgy szoktam megfogalmazni, hogy identitástudat nélkül nincs összefogás, összefogás nélkül pedig nincs felemelkedés. Ez olyannyira igaz, hogy napjainkban láthatjuk ennek hiányában társadalmunk lezüllését. Miként a történelemben eklatáns példaként a Római Birodalom végnapjait hozhatjuk fel  - miért is (?)
De a következő hasonlattal is jól lehet érzékeltetni az azonosságtudat hiányának nyilvánvaló következményeit: vajon a gyökértelen fának van-e lombkoronája? Ugye milyen szép? - Lombkorona. A fundamentum megkoronázása. Szimbiózis. Egyik tényező sem életképes a másik nélkül. Miként a társadalmakban. A fundamentumot a tömegek azonosságtudata, a koronát az ebből táplálkozó  összefogás- és érdekérvényesítő képesség, tehát a benne rejlő erő adja. Adná!
Káin és Ábel, avagy Hunor és Magor? Melyik példázza jól az összefogás erejét? Míg Káin irigységből megölte testvérét, Ábelt, addig Hunor azt mondta Magornak, örülök, hogy a testvérem vagy, mi ketten együtt bármire képesek vagyunk. Míg előbbi a gyűlölet, addig utóbbi a szeretet példázata. Sajnos, ezzel a néppel elfeledtették múltját. Káin és Ábel mentalitása telepedett rá és a gyökereitől vágta el a szeretet lombkoronáját. A kint élő magyar anyanyelvű emberek pontosan ezt teszik utódaikkal.
A másik nézőpont már sokkal gyakorlatiasabb. Egy nyelv ismerete egy diplomával érhet fel. Mindig elmagyarázom azoknak a szülőknek, akik a hazafiasság fogalmát nem értik (!), hogy a gyermekétől elvett egy diplomát. Ugyanis, anyanyelvi szinten tanulhatta volna meg a magyar nyelvet, amennyiben ő esténként az otthonában az édes anyanyelvén szólt volna hozzá. Édes anyanyelv - hát van ennél szebb megfogalmazás? Más nyelven ezt nem tudják így kifejezni. Mivel a gyerek anyanyelvi szinten beszélné a magyar nyelvet, mire felnőtté válik, az EU-párláméntbén lehetne szinkrontolmács. Potom hatezer euróért, napi négy órában. Na, ilyenkor szokták felkapni a fejüket és magukban elismerni, hogy mekkora barmok voltak. Nekem persze nem mondják, de a szemükön látom.
De nem kell messzire mennünk, hiszen határainkon belül is akadnak problémák. Társadalmunk kb. öt százaléka tudatos, a többi média-vezérelt. Kinek a kezében is van a hazai oktatás, média- és pénzhatalom? Káin és Ábel népének a kezében. Két példával szeretném érzékeltetni ennek negatív hatásait. Az egyik az öltözködésben keresendő. Számtalan fiatalt látok az utcán áméríkái zászlót megjelenítő ruhadarabban. Míg azt büszkén viselik, addig a magyar címer közelében elhúzzák a szájuk szélét. Áméríká. Egy olyan állam, amelyik naponta gyilkol nőket és gyermekeket. Szanaszét a világban. A demokrácia nevében. Amely államot létrehozó erőszakos hódító faj több tízmillió indiánt irtott ki. Nem számít nekik se Isten, se ember. Ki vezérli őket? Igen, Káin és Ábel népe. A másik példa, amikor az áméríkái zászlót magára aggató, identitástudat nélkül, biorobotként köztünk élő honfitársunk ezt megfejelvén a pénzét nem a Balatonnál, hanem a horvát tengerparton költi el (mondjuk, egyszer kötelező végigutazni Dalmáciát és IV. Béla menekülési útvonalát, ám minden évben lejárni több, mint túlzás). A többszörösét annak, mint amiből idehaza nyaralhatna. Mert a tévében azt mondta neki Káin és Ábel népe, hogy az sokkal szebb. Valóban szebb lenne? Dehogy! A Balaton-felvidék páratlan szépségű. Nagyságrendekkel szebb, mint a horvát tengerpart kopár sziklái. Na, jó, természetesen az is szép, de nem szebb! Csupán kicsit más. Állítólag kétmillió eltöltött vendégéjszakát adunk ajándékba a horvátoknak. Magyarul, kitalicskázzuk a pénzünket, teljesen értelmetlenül. Közben pedig sírunk, hogy a szociális hálót megnyirbálja a kormány, mert a turizmusból származó adóbevételek elmaradoznak, illetve odakint csapódnak le. Ugye-ugye, azok a kínos összefüggések!
Na, szóval, identitás, azaz, azonosságtudat és az ebből táplálkozó összefogás nélkül a büdös életbe nem fogunk egyről a kettőre jutni! Ezt kellene már megértenie mindenkinek, aki külhonban elfelejt magyarul, vagy idehaza megtagadja saját identitását és áméríkát dicsőíti!
Ne hagyjátok magatokat az idegen érdek által befolyásolni! Legyen Bennetek tartás! Legyetek büszkék arra, hogy magyarok vagytok, bármit is próbál meg elhitetni Veletek Káin és Ábel médiája! Ismerjétek meg hazátokat, mielőtt elfordulván tőle, idegeneket gazdagíttok kevéske pénzetekkel! A legfontosabb pedig, hogy az egymás iránti szeretet vezéreljen Benneteket!

(Eredeti megjelenés 2015.08.11. https://www.facebook.com/nagy.testverek.9/posts/883046421788704)

Nagycsuri 2015.11.05.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagycsuri.blog.hu/api/trackback/id/tr818052166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása